ENDOSCOPIA DIGESTIVĂ

Endoscopia digestivă superioară este o procedură medicală care permite vizualizarea esofagului, stomacului și duodenului. În cadrul acesteia se utilizează endoscopul: un tub lung, subțire, flexibil, care are la vârf o cameră video cu o sursă de lumină.

Când este recomandată efectuarea unei endoscopii digestive superioare?

Medicul recomandă o endoscopie digestivă superioară pentru investigarea anumitor simptome digestive: dureri abdominale, vărsături, sângerare, dificultăți la înghițire. Un alt motiv ar fi o precizare de diagnostic, prin prelevarea anumitor biopsii, adică mici fragmente de țesut, care ulterior se trimit la examen microscopic.

Alta indicație pentru endoscopia digestivă superioară ar fi supravegherea anumitor afecțiuni deja diagnosticate, cum ar fi varicele esofagiene.

Nu în ultimul rând, endoscopia digestivă superioară are o latură terapeutică. În timpul endoscopiei se pot face manevre pentru oprirea anumitor sângerari, pentru extragerea unor corpi străini sau a unor polipi.

Care sunt categoriile de persoane predispuse la afecțiuni ce necesită o endoscopie?

Există mai multe categorii de persoane predispuse la afecțiuni ce necesită o endoscopie.

  • Persoanele care iau tratament ce poate duce la aparitia de ulcere sau sangerari (ex: tratamentul antiinflamator)
  • Rudele pacientilor cu cancer gastric sau pacientii care au istoric de rezectie gastrica, acestia avand un risc mai mare de a dezvolta cancer gastric.
  • Pacientii cu ciroza. Acestia au un risc de a dezvolta varice esofagiene si necesita o supraveghere endoscopica.

Care sunt avantajele endoscopiei?

Endoscopia este cea mai bună investigație pentru diagnosticul inflamației, ulcerelor, tumorilor, sângerărilor esofagului, stomacului și duodenului.

Un mare avantaj este reprezentat de acuratețea diagnosticului. Endoscopia decelează leziuni pe care alte investigații, precum ecografia, radiografia sau tomografia computerizată nu le pot vedea.

079-03-03-09 sau 0243-93-7-39