Întrebări frecvente despre CT

Întrebări frecvente despre tomografia computerizată 

 Ce este tomografia computerizată (CT-ul)
 Este o investigație imagistică rapidă prin care medicul radiolog poate studia organele interne.
CT a revoluționat medicina ultimelor decenii. Tehnologia avansată permite vizualizarea cu acuratețe a oaselor, organelor interne, vaselor de sânge. Informațiile obținute prin computer tomografie sunt utilizate de medic pentru a stabili tratamentul ideal pentru afecțiunea de care suferi, în funcție de modificările descoperite. Examinarea CT este rapidă, confortabilă, nedureroasă.

 De ce este examinarea CT valoroasă
 Examinarea CT permite doctorilor să vadă imagini din interiorul corpului, cu organele, din orice unghi se dorește. Această investigație oferă informații exacte și rapide, fără a fi nevoie, de cele mai multe ori, de proceduri mai scumpe sau mai invazive. De asemenea, examinarea CT preoperatorie permite o mai bună planificare a operației.

 Dacă examinarea CT este așa de performanță, de ce mai este nevoie de substanța de contrast
 În funcție de patologia ta, în anumite situații se poate ca medicul să aibă nevoie de substanța de contrast pentru a vizualiza cu detalii superioare un anumit aspect. Decizia injectării substanței de contrast este a medicului radiolog-imagist, care stabilește asta după vizualizarea imaginilor preliminare efectuate fără contrast.
Spre exemplu, examinările în care se dorește vizualizarea vaselor necesită substanța de contrast cu administrare intravenoasă, pentru a permite diferențierea acestora de țesuturile din jur.

 Care sunt beneficiile examinarii CT
 Examinare nedureroasă, de scurtă durată, neinvazivă, precisă. Vizualizează osul, țesutul moale și vasele în acelați timp. Este foarte rapidă – în situații de urgență poate detecta leziuni interne suficient de rapid pentru a putea salva vieți, în special după traumatisme complexe.
Se poate realiza și în prezența dispozitivelor implantabile care sunt interzise la IRM (stimulator cardiac).

 Pentru mai multe detalii despre CT și programări
 079-03-03-09
 0243-93-7-39